Вторична Глаукома

Вторичната глаукомa възниква като усложнение на друго очно заболяване или травма, при което се нарушава нормалната циркулация на камерната течност. Установява се ясна причина, която води до повишено вътреочно налягане. Заболяването протича коварно и незабележимо, като постепенно настъпва трайно и необратимо увреждане на зрителния нерв, атрофия на папилата, влошено зрение до пълна слепота.

Причините за развитие на вторична глаукома са разнообразни:

  • Възпаление;
  • Травма на окото;
  • Прием на стероиди;
  • Напреднали форми на катаракта;
  • Хронични циркулаторни нарушения на ретината при:
    – диабетна ретинопатия
    – тромбоза на v.centralis retinae
  • Тумори (меланом).

Скрининг за глаукома

Глаукомата е втората най-честа причина за слепота в световен мащаб. Повече от 4 млн.души по света са загубили зрението си в следствие на заболяване от глаукома.В много случаи тя протича напълно безсимптомно и се диагностицира твърде късно. Повече от половината болни от глаукома пациенти не знаят,че са заболели и не се лекуват. Ако се открие навреме и се провежда лечение, зрението може да бъде запазено. Не отлагайте – в началото на март всяка година можете безплатно да проверите това.

увреден зрителен нерв от Глаукома , очна клиника ВарнаОткритоъгълна глаукома. Това е най-често срещаният тип глаукома. Тя се получава, когато очните дренажни канали са запушени. Тогава вътреочното налягане (ВОН) нараства, защото необходимото количество вътреочна течност не може да изтече нормално извън окото. При този тип глаукома входовете на дренажните канали са чисти и би трябвало да функционират нормално. Запушването се появява вътре в дренажните канали, подобно на запушена канализационна тръба под мивка.
Закритоъгълна глаукома. Този тип глаукома е познат още като остра глаукома или тясноъгълна глаукома. Тя е доста по-рядко срещана и се различава от откритоъгълната глаукома по това, че вътреочното налягане (ВОН) нараства много бързо. Това се получава, когато дренажните канали се запушат или се блокират, така, както се запушва мивка, когато нещо запуши канала. При закритоъгълната глаукома ирисът и корнеата не са широки и отворени, колкото би трябвало да бъдат. Външният ръб на ириса закрива дренажните канали, когато зеницата се разшири много или прекалено бързо. Това може да се случи, например, при влизане от светло в тъмно помещение.

Глаукомата е заболяване, което без лечение води до слепота, следствие от клетъчната смърт на нервни клетки и увреждане на оптичния нерв. Слепотата е необратима, защото умира зрителният нерв, който не може да бъде възстановен.

Рискови фактори. Водещ фактор в увреждането на оптичния нерв е повишеното вътреочно налягане. Други фактори са: прекалено ниско кръвно налягане, късогледствие, диабет, понижаване на кръвоснабдяването и влошено изхранване на оптичния нерв и най-вече комбинацията от всички тези фактори. Вероятността от увреждане е 8 пъти по-голяма, ако в семейството има кръвен родственик, болен от глаукома. Глаукомата може да се появи на всяка възраст, но е по-разпространена след 45 години.

Ранна диагностика. Пациентите, страдащи от глаукома, нямат симптоми и не осъзнават в продължение на много време, че загубват срението си. Зрителната острота се запазва за дълго време, докато уврежданията на зрителния нерв междувременно прогресират. Зрителният дефект се осъзнава от пациента едва след като загине 40% от оптичния нерв – тогава вече заболяването е в напреднал стадий. Ето защо са много важни периодичните прегледи при очен специалист. Ранното откриване на заболяването и съвременното лечение могат да спасят зрението.